Column Left

Bizi Takip Edin

11 Ocak 2020 Cumartesi

Hergün 1 fincan için, stres yorgunluk hemen geçiyor..

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hergün 1 fincan için, stres yorgunluk hemen geçiyor..
Melisa Otu; özellikle sınav sürecinde çalışan öğrenciler ve çalışanlar tarafından konsantrasyonun arttırılması, stressin azaltılması için tavsiye edilir. Stres, depresyon, uykusuzluk, dikkat eksikliği, yorgunluk, uçuk…
Melisa otu, limon otu ve oğul otu olarak bilinen bir türle yakın olup, İngilizce’de lemon balm adı ile bilinir. Yeşilken limon kokusunu andıran bir koku yaymaktadır.Ayrıca arıların oğul verme olarak bilinen bir zamanda arıcıların, arıları kovanlarına çekmek için kullandıkları bir bitkidir. Bu nedenle arıların çoğaltılması ve yeni kovan oluşturulmasını sağladığı için halk arasında oğul otu olarak da anılmaktadır.
Tıbbi olarak kullanımı 2000 yıl öncesine antik Yunan Medeniyetine dayanan oğul otu bitkisi, o tarihlerde; tansiyonu dengelemek, yaraları iyileştirmek, köpek ısırıkları, deri döküntüleri gibi sorunlarda kullanılmıştır. Hatta saç dökülmesi için de kullanılmıştır.



Melisa geleneksel tıbbi yöntemlerde; kulak ağrısı, bronşit sorunları, baş ağrısı, şişkinlik, yüksek tansiyon, çarpıntı, psikolojik problemler, kusma, bulantı, uyku problemleri gibi sorunlarda kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca yapraklarından yapılan melisa çayı krampları yatıştırmak için ve kadınların özel günlerinde bazı sıkıntılarını gidermeleri için kullanılabilir.
Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?
Hipotroit Sorunu için Melisa Çayının Faydaları



Yapılan bazı araştırmalar şuan için yetersiz olsa da; oğul otunun faydaları arasında, aşırı tiroid hormonu salgılanması ile meydana gelen bir hipertroidi sorunu olan grave hastalığını önleyebiliyor. Grave hastalığı; üzüntü, fazla iyotlu tuz tüketmek gibi sebeplerle ortaya çıkabiliyor.
Virüslere ve Uçuğa Karşı Karşı Melisanın Faydaları
Melisa otu; bitki polifenolleri içermesinden dolayı, soğuk yaraların tedavisinde etkili olabileceği, uçuğa neden olan herpes simpleks virüsüne karşı mücadele edebileceği ve zona gibi viral rahatsızlıklarda kullanılabileceği belirtilmiştir.



Ayrıca Herpes virüsünün neden olduğu genital bölge yaralarına ve uçuk gibi sorunlara karşı melisayı içeren merhemler uygulandığında; etkisini çok hızlı gösterdiği görülmüştür. Ayrıca alerjik reaksiyon ihtimali çok düşük olan bu uygulama ile kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerde çok rahatlama sağlandığı belirtilmiştir. Bu etkilerin, melisanın içerdiği kaffeik asit ve rosmarinik asit gibi anti-viral özellik gösteren etken maddelerden kaynaklanmaktadır.
Uykusuzluk, Depresyon ve Anksiyete sorunlarına karşı Melisa Çayı Faydaları
Çeşitli çalışmalar da melisa otu ve kedi otu ( valerian ) kombinasyonlarının anksiyete ve uykusuzluk tedavisi için etkili olduğu ve stress ve anksiyeteyi azalttığı bilinmektedir. Bir çalışmada, melisa ve kediotu karışımlarından elde edilen ürünün reçeteli bir ilaç olan Halcion kadar etkili olduğu tespit edilmiştir.



Melisa çayı ve diğer ürünleri Avrupa’da anksiyete ve uykusuzluk tedavisinde kullanılmaktadır. Limon otu çayı; kaygı ve stresi azaltır ve uyku bozukluklarını giderebilmektedir. Zihni açtığı, konsantrasyonü çok ciddi seviyelere çıkardığı görülmüştür.
İngiltere’de Northumbria Üniversitesi’nde melisa yapılan bir çalışmada öğrenciler bir kaç hafta boyunca test edildi. Öğrencilerin ifadesi ile melisayı aldıktan sonra testlerin daha başarılı geçtiği, stress ve kaygının önemli ölçüde azaldığı bildirilmiştir.
Tiroid ve Kronik Yorgunluk Sendromu



Oğulotu tiroid problemleri tedavi etmek için Avrupa’da kullanılan ve tiroid hormon üretimini düzenleyen bir yetenek göstermiştir. Bitkiler, anti-viral özellikleri ile birlikte, kronik yorgunluk sendromu tedavisinde de yararlı potansiyeller içermektedir.
Alzheimer ve Demans Sorunlarına Karşı Melisa Otunun Faydaları
Oğul otu içinde bulunan esansiyel yağlar aynı zamanda Alzheimer ve Demans gibi problemlerde de iyi gelmektedir.
Melisa Çayı Nasıl Yapılır?
İki bardak kadar su kaynatılır ve altı kapanarak bir tutam kurutulmuş melisa atılır. 10 dakika demlenip içilir. Kalanı tekrar kullanmak üzere buzdolabında muhafaza edilerek ertesi gün de içilebilir.
Yarım litre kaynamış suyu ateş üzerinden alıp 10 gram kurutulmuş melisa atıp 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Hazırladığınız melisa çayından bir bardak içip geri kalanını buzdolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz. Günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen olan 1.5 – 4 gram (1 ile 3 çay kaşığı arası) arası kurutulmuş melisadır.
Uyarı: Melisaçayı normal oranlarda güvenilirdir. Ancak sedatif ilaç kullananların dikkat etmesinde ve iyot eksikliğine bağlı troid sorunu olanların dikkat etmesinde fayda vardır.
Sağlıcakla Kalınız…
Kaynak : https://www.dogalgunler.com
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Column Left