Column Left

Bizi Takip Edin

1 Eylül 2019 Pazar

Çiriş Otu Nedir? Faydaları ve Kullanımı Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Çiriş Otu Nedir? Faydaları ve Kullanımı Hakkında
Antioksidan deposu doğal mucize çiriş otu hakkında bilgi
Çiriş otu; zambakgiller ailesinden sarı çiçekleri olan yeşil yapraklı çok yıllıklı bir bitkidir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde karların erimeye başladığı Nisan aylarında çiriş otu ortaya çıkar. Çiriş otunun kokusu daha çok soğan ve sarımsağı anımsatmaktadır ve oldukça sağlıklı doğal bir sebzedir.
Çiriş otu halk arasında; sarı zambak, yabani pırasa, dağ pırasası, gülük, gül bahar, kirgiç ve çiviş olarak değişik isimler ile adlandırılmaktadır.
Çiriş Otunun Faydaları ve Hastalıklara Karşı Kullanımı
➤ En önemli faydası antioksidan bakımından zengin olmasıdır. Ayrıca C vitamini bakımından da zengindir.
➤ Kronik ağrıları gidermede yardımcıdır.
➤ İdrar söktürücüdür.
➤ Ciltte oluşan problemleri gidermede yardımcıdır. Sivilce, çıban ve egzama tedavisinde kullanılır.
➤ Çiriş Otu beyaz kan hücrelerini artırır.
➤ Adet söktürücü özelliği vardır.
Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?
Çiriş otunun yaprak kısmı yemeklerde kullanılırken kök kısmı da ayakkabıcılıkta bir tür yapıştırma malzemesi olarak kullanılmaktadır.





Çiriş otu tercihe bağlı olarak kavurma, salata veya zeytinyağlı yemek olarak tüketilebilir. Hepsi birbirinden faydalı ve lezzetli olacaktır. Dilerseniz börek içi olarak da kullanarak çiriş böreği yapabilirsiniz. Çiriş salatasını yaparken otları önceden hafif yumuşayıncaya kadar haşlamanız yeterli olacaktır. Ardından limon, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlamış olduğunuz sosu çiriş otlarının üzerine gezdirerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz yoğurt ile birlikte de tüketebilirsiniz.
Çiriş kavurmasını ise yumurta veya kıyma ile lezzetlendirebilirsiniz. Önceden haşladığınız çiriş otunu zeytinyağı ile kavurup üzerine yumurta veya kavrulmuş kıyma ilavesi yapabilirsiniz. Dilerseniz de sade olarak yalnızca baharat ve tuz ilave ederek tüketebilirsiniz.
Çiriş otunun zeytinyağlı yemeğini ise tıpkı ıspanak veya pırasa yapar gibi soğan ve salça ile yapabilirsiniz. Bir miktar bulgur ilavesi de çiriş otuna yakışmaktadır.
Çiriş otu Nisan ayında ilk çıktığı zamanlar kilosu 10 TL iken kısa bir sürede 3-4 TL’ye kadar düşer.
Kaynak : https://organikgunler.blogspot.com
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Column Left