Column Left

Bizi Takip Edin

7 Mayıs 2015 Perşembe

ÜTÜ TEMİZLİĞİ

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Ütü en sık kullandığımız ev aletlerindendir. Ne kadar dikkat edersek edelim ütüdeki kireçlenme sebebiyle oluşan tıkanmalar veya tabanındaki kirlenmeler kaçınılmazdır. Kıyafetlerimizi ütülerken düzenli temizlenmeyen bir ütü kullanmamız hem kıyafetlerimize hem de ütüye zarar verebilir. Bu nedenlerle ütü temizleme işlemini belirli aralıklarla yapmamızda fayda var. Ütü nasıl temizlenir araştırmamızda en çok kullanılan ütü temizleme yöntemleri seçilmiş ve ütü temizleme püf noktaları gösterilmiştir.
Ütü nasıl temizlenir?
Ütü tabanı temizleme yöntemleri
Eğer ütünün tabanına yapışkan bir madde veya kumaş parçası yapıştıysa,ütüyü fişe takarak en yüksek sıcaklığa ayarlıyoruz. Ütü ısındıktan sonra fişten çekiyor, kalın, birkaç kat gazete kağıdına ütüyü sürtüyoruz.
Eğer ütünün tabanı kireç tuttuysa, tabanı çizmeyecek, yumuşak bir beze biraz saf sirke (beyaz sirke) damlatıyor, ütü tabanını sirkeli bezle siliyoruz. Eğer bu yöntem başarılı olmazsa, sirkenin içine biraz karbonat ekleyebiliriz bu sayede ütü temizleme işleminiz başarılı olacaktır.
Veya
Asetik asit de denilen ve sirkenin ana maddesini oluşturan düşük asit seviyesine sahip sirke ruhu ile de temizlik mümkündür. Pamuklu temiz bir beze biraz sirke ruhu emdiriyor, ılıttığımız ütünün tabanını bu pamukla siliyoruz.
Eğer ütünün delikleri kireç tuttuysa, bir kulak çöpünden yardım alarak ütünün deliklerini temizleme mümkün. Sirkeye batırdığımız pamuklu çöple delikleri silerek kireçten kurtulabiliriz. Bu işlemi de hem saf sirke hem de sirke ruhu ile yapabiliriz.
Eğer ütünün su haznesi kireç tuttuysa, hazneye su dolduruyor, içine birkaç damla saf sirke (beyaz) damlatıyoruz. Ütüyü en yüksek derecede ısıtıp buhar çıkışı yapıyoruz. Bu işlemi birkaç sefer tekrar edip ardından suyu boşaltıyor ve ileriki kullanımlarda sorun yaşamamak için aynı işlemi temiz suyla tekrar ediyoruz. Sirkeli suyu, temiz su yardımıyla iyice temizlemezsek ilk kullanımda çamaşırlarımıza sirke kokusu siner.
Veya
Bire bir ölçüde sirke ruhu ile suyu karıştırıp ütünün su haznesine döküyoruz. Ütüyü ısıtıyoruz. Isınan ütüyü temiz pamuklu bir beze sürüyoruz. Bir süre sonra ütüden siyah renkte pislik, pamuklu beze çıkmaya başlayacaktır. Bu işlemi yaparken odanın kapısını, penceresini açarak içeriye hava girişini sağlamamız ve yoğun solunuma maruz kalmamamız lazım.  Karışım solunduğunda gözlerimiz, solunum yollarımızı yakacaktır. Dikkat etmek gerekir. Ütüyü fişten çektikten sonra pamuklu bezin üzerinde ılımaya bırakabiliriz. Ertesi gün ütünün ütünün su haznesini birkaç defa temiz su ile temizlemeliyiz.
Ütü kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
Ütüler oldukça hassas aletlerdir ve diğer bütün suyla temas eden ev aletleri gibi onlar da kireçlenir. Kireçlenmeyi önlemek için kullanım sırasında alabileceğimiz bazı önlemler de vardır. Ütülerde musluk suyu yerine, içme suyu veya ütü suyu kullanmak ütü kireçlenmesini büyük ölçüde engelleyecektir.
Ütülerde kullandığımız sular içme suyu veya ütü suyu da olsa, ütüyle işimiz bittikten sonra su haznesini boşaltmak, ütümüzün ömrünü uzatacak, kireçlenmeleri en aza indirecektir.
Ütü tabanları için özel yapılmış, teflon altlıklar, çeşitli marketlerde satılmakta ve bunlar ütü yaparken hem ütülenen kumaşa hem de ütü tabanına gelecek zararları büyük ölçüde önler.
    Sponsorlu Bağlantılar
    Sponsorlu Bağlantılar
    Sponsorlu Bağlantılar
    Hiç yorum yok:
    Comments

    Column Left