Column Left

Bizi Takip Edin

14 Mayıs 2015 Perşembe

Muslukların Ucundaki Süzgeci Sökmeden Nasıl Temizlersiniz?

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Muslukların Ucundaki Süzgeci Sökmeden Nasıl Temizlersiniz?
Evlerimizdeki muslukların ve bataryaların suyun çıktığı ağzında bir süzgeç ya da perlatör vardır. Perlatörün görevi suyun düzgün akmasını sağlamak, su sarfiyatını azaltmak ve borulardan gelecek kum gibi pislikleri tutmaktır. Musluklardan akan suyun içinde az da olsa bir miktar erimiş kireç bulunur. Suyun sert, yani kireçli olduğu bölgelerde çamaşır makinelerinde, elektrikli termosifonlarda, borularda ve musluklarda bu kireç zamanla birikir.
Çaydanlıkların içi veya ısıtıcıların dışı beyaz, ince kireç tabakası ile kaplanınca ısının suya aktarımı zorlaşır. Musluk süzgeçlerinde, ıslanan tezgahlarda, mutfak ve banyo yüzeylerinde bile kireç tabakası oluşur. Her gün su kaynatılan çaydanlıklarda daha çabuk kireç birikir. Böyle olunca suyun kaynaması gecikir, gaz veya elektrik tüketimi daha fazla olur.

Kireç gözle görüldüğünde kireç sökücüler (porçöz veya muadili genellikle kuvvetli asit karışımları) ile temizlik yapılabilir.

Önemli Uyarı: Ancak kireç çözücüler son derece yakıcı ve tehlikeli olduğu için çok dikkatli kullanılmalıdır. Elinize bulaşırsa derhal bol suyla yıkayınız!

Muslukların ağzına takılı süzgeçler de zamanla çok fazla kireçlenince tıkanırlar. Su akışı düzensizleşir veya çok azalır. Böyle olduğu zaman süzgeci hiç sökmeden pratik bir şekilde yukarıdaki resimde görüldüğü gibi temizleyebilirsiniz.

Bunun için kulplu bir kahve kupasını kireç çözücü sıvı ile sulandırmadan yarısına kadar doldurunuz. Kahve kupasını aşağı bakan muslukların ucunu içine alacak şekilde lavabolarınızın hepsinde kullanabilirsiniz. Musluğun ucunun tamamen kireç çözücünün içine batmasına dikkat edin. Kupayı 20-30 saniye kadar musluk ağzında tutunuz. Sonra dikkatlice aynı kupayı evdeki diğer tıkalı veya kireç tutmuş batarya süzgeçlerine de tutabilirsiniz. Kupaya batırdığınız bu musluklardan veya bataryalardan en az 10 dakika suyu akıtmayın. Bu esnada kireç yavaşça eriyecektir. Dikkat; suyu ilk açtığınızda da elinizi suyun altına uzatmayın!! Suyu 3-5 dakika kadar boşa akıtın.

Musluk filtreleri bu işleme rağmen yine de açılmazsa, içinde kum gibi birikmiş tortular oluşmuştur. Metallere yapışmış kireçlerden kurtulduktan sonra musluk ucunu geniş ağızlı bir pense ile saat yönünün tersine çevirerek söküp temizlemeniz kolaylaşacaktır. Musluk ağzını veya boruları gevşetmek için pense ile tutmadan evvel üstüne yumuşak bir bez veya plastik sarmak çizilmelerini önler. Filtreyi tekrar yerine takmadan, tesisatçıların sızdırmazlık sağlamak için kullandığı beyaz incecik teflon bant ile dişlerini sarmanızda yarar vardır. Bir daha temizlemeniz gerektiğinde çok kolay sökersiniz.

Tüm lavabolarınızda kullanma sıklığına ve suyun sertliğine göre birkaç ayda bir bu temizliği yapmak çok yararlıdır. Bu basit işlemi yaparsanız suyun daha düzgün aktığını, sarfiyatın da azaldığını göreceksiniz.

Kahve kupasındaki kullanmış olduğunuz yakıcı sıvıyı klozetin veya alaturka tuvaletin iç çevresinde gezdirdikten sonra tuvalete döküp 10 dakika bekleyiniz. Ardından klozeti fırçalarsanız parlayacaktır.

Kahve kupasını en az 3-4 kez çalkalayıp, çok iyi yıkamanız gerekir.

Suyun ne kadar kıymetli olduğunu anlatmayacağım. Birçok şeyin değerini ancak onu kaybedince anlarız. Daha “yeşil” ve doğaya saygılı olurken su, gaz, ve/veya elektrik faturalarımızı azaltmalıyız.

Pırıl pırıl musluklarınız, çaydanlıklarınız, tencereleriniz,  afiyet ve sağlık dolu günler hep sizin olsun.


Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Column Left